Elmarad a VI. Debreceni Székely Nap

Elmarad a VI. Debreceni Székely Nap

A 2017. szeptember 2-ára meghirdetett VI. Debreceni Székely Nap elmarad. A későbbiek folyamán rendezendő Székely Napokat a VI. sorszámtól folytatjuk.

Akinek fontos a rendezvény azt szeretettel látjuk a szeptember 3-án tartandó istentiszteletre (Debrecen, Hatvan utca 24.) vagy azt követően (vasárnap 11.00 vagy 12.00), ahol megbeszélhetjük a teendőket, azért, hogy tovább lehessen vinni a Debreceni Székely Napot.

Öt év alatt sok minden történt.

Székely zászlót és kopjafát avattunk, hargitai fenyőfát ültettünk, mely szépen nő az alföldi földben.

Fellépett, előadást tartott: Izsák Balázs a Székely Nemzeti Tanács vezetője, Kiss Stúdió Színház, Nagyvárad; Meister Éva Színművésznő, Vox Antiqua Kamarakórus, Jazz Five Együttes, Wenczel Kristóf a Székely Labdarúgó válogatott vezetője, Tóth Lilla népdalénekes, Debreceni Hajdú Táncegyüttes, Horváth Zoltán György a Romanika Kiadó vezetője, az Erdélyi Helikon – Marosvécsi Kemény Alapítvány.

Bemutatkozott a csíkszeredai Élő Erdély Egyesület, Torockó település, az olthévízi és a nagyváradi unitárius egyházközség.

Sor került több könyvbemutatóra, kiállításra, vetélkedőre, irodalmi, művészettörténeti előadásra. Finomakat ettünk, jókat beszélgettünk és a gyermekek is találtak elfoglaltságot maguknak.

Kialakítottuk a rendezvény arculatát, sörpadokat, asztalokat, sátrakat, főző felszereléseket vásároltunk; kivetítő, hangfalak, erősítő áll rendelkezésünkre – mindezt saját erőből.

Bízunk a folytatásban, töretlen hittel követeljük Székelyföld területi önrendelkezését, meggondolatlan, felelőtlen, naiv emberek kezdeményezésére pedig csak ennyit kívánunk megjegyezni:

Ha mi magunkat székelyeknek mondjuk – vagy valaki csak így emleget minket – ezzel csak arra az erkölcsi, nemzeti és népi jelentésre teszünk külön hangsúlyt, amelyet nekünk ez a szent név jelent: Magyar.” Székely Nagygyűlés, Marosvásárhely, 1941

EJKE

Debrecen, 2017. augusztus 16.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Tekintsd meg facebook oldalunkat!